https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/2106404b-caec-4b30-8a62-248dc0def0bd.png

Nyhetsbrev v.36, september 2020

 

Efter en skön sommar så är hösten snart här med härliga smaker från våra duktiga svenska odlare. De svenska äpplena är nu i full gång och allt fler svenska råvaror är på ingång. Äntligen!

 

 

Njut av våra svenska produkter

 

Plommon 
De små mängder som kommer in är av sorterna Jubileum och Victoria. Det skördas inte så stora kvantiteter så passa på!

Päron
De första som skördas är Clara Frijs. Ett fint päron som är gott att sätta tänderna i. Fler sorter kommer in under säsongen. 

Äpple
Vi har redan varit igång med bra volymer av sorten Discovery. Ett fint äpple, intensivt rött på solsidan med god smak!

Discovery kommer att finnas ett bra tag framåt. Parallellt finns Alice och små mängder Collina.

Sedan är det dags för Aroma som är en sort som odlas i stora volymer och är mycket god i smaken. Den är framtagen i Sverige av växtförädlaren Per Olof Bergendal på Sveriges Lantbruksuniversitet i Balsgård.       

Sorterna skördas sedan i ordning varefter de mognar. Mer information kommer allt eftersom!

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/_compresseds/6f5cfdaf-3e27-438b-99a8-d3464d91cc81.jpg

 

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/438a1da1-27cb-48a1-bc90-4eb733217e94.jpeg

Vilda blåbär & lingon
Svenska vilda blåbär är nu slut för säsongen.
De svenska lingonen har däremot äntligen kommit. Lingonen är vildväxande och plockade i skogsområden i Norrland för att sedan transporteras direkt till oss. Lingon i lösvikt och 500 gr i ask finns hemma, hinkar börjar vi med under nästa vecka.

 

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/1d655a33-f8a9-4663-ab27-34254b48d15b.jpg

Svensk lök gul & röd
Nu börjar det närma sig för svensk gul och röd lök packad i påse, bins och returback. Under de närmaste veckorna avslutas importen och vi kan erbjuda vår härligt fina svenska lök istället. Knipplöken, både röd och gul, tackar vi för denna säsong. 

 

 

Senses: druvor & citrus

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/4605d42d-1358-44a3-83bd-909d9be9c1d3.png


Druvor
Just nu har vi våra Senses druvsorter Cotton Candy, Candy Hearts (en röd sort av Cotton Candy), Funny fingers och Mango K2 hemma. Supergoda!

Fun facts

 

Visste ni att det tog drygt åtta år för Cotton Candy att korsas fram? Cotton Candy, Funny Fingers och Mango K2 är naturliga korsningar som utvecklaren David Cain har tagit fram med sitt team i Kalifornien. Just Cotton Candy smakar som spunnet socker - otroligt god!  

 

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/c3c8f36c-fe69-4ec4-9c76-419e4241c789.jpg

Småcitrus

De tidigare clementinsorter är slut från Sydafrika och vi har de bästa just nu, nämligen Senses Tango och Nadorcot

Detta är säsongens godaste småcitrus med sin söta, goda balanserade smak och med djup orange färgat skal. De kommer finnas ända fram till vecka 41 eller vecka 42, både i lösvikt och packade i nät.  

 

 

 

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/53c83257-1f2c-4e17-a212-c1659aca656a.png

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/faf64c56-c503-436f-af5c-6ac8aca18571.png

Chef's Cut - Svinnovation

Med vår grönsaksflis tar vi vara på svinnet från råvaran och hittar nya användningsområden. På så sätt minskar vi matsvinnet samtidigt som vi ökar den gröna delen i måltiden.

Vi passar på att länka till vår broschyr med hela vårt svinnovationssortiment.
GrönsaksflisArtnr: 81009. 
Innehållet varierar mellan: Kålrot, Rödbeta, Palsternacka, Morot

Vi har även länkat till Chef's Cut Magasin där du hittar massor med inspiration och ett spännande reportage om hur vi ger en grönare och godare måltid till skolorna.
Trevlig läsning!

 

 

 

 

Ugnsrostade betor och plommon med varm fetaost

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/_compresseds/b00a2574-d734-45ee-8bf7-ae14a390603a.jpg

 

Vi har skalet kvar på betorna framförallt för att det sitter mycket smak där och det vill vi så klart ha så mycket som möjligt av men självklart går det bra att skala betorna om du föredrar det. Både fetaost och plommon är vi mer vana vid att äta kallt, när de får bli varma blir smakerna både fylligare och mustigare.  

4 portioner  

2 rödbetor  

2 polkabetor  

2 gulbetor  

2 gula lökar  

300 g fetaost  

4 plommon  

1 påse rucola 

½ dl pinjenötter  

Olivolja  

Salt och peppar  
 

Skrubba betorna noggrant, dela i klyftor och lägg i en ugnsfast form. Skala och klyfta lökarna och lägg i formen. Ringla över olja och salta. Ställ in i ugnen med 200 grader 20-25 minuter.  

Dela plommonen i kvartar. Ta ut formen ur ugnen och sänk värmen till 175 grader. Lägg dit fetaosten och lägg plommonen på osten, ringla över olivolja. Ställ in formen i ugnen igen och låt den stå inne ytterligare 15 minuter.  

Rosta under tiden pinjenötterna i en torr stekpanna. När betorna och osten i ugnen är klara, ta ut dem och strö över pinjenötterna och servera med rucolan. Till detta kan stekt kött, kyckling eller något annat favoritprotein serveras.   

 

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/8ccf22d1-d1da-4c14-a9df-92c7247ebda4.png

 

* Kostministeriet är ett initiativ från Total Produce Nordic. Kostministeriet vill med humor och värme få svenska folket att äta mer frukt och grönsaker. 

 

 

Ni hänger väl med?

 

cid:image003.png@01D680FC.CF3E9F70  cid:image004.png@01D680FC.CF3E9F70  cid:image005.png@01D680FC.CF3E9F70  cid:image006.png@01D680FC.CF3E9F70  cid:image007.png@01D680FC.CF3E9F70  cid:image008.png@01D680FC.CF3E9F70