Med den krispiga salladen
till blir detta en hel måltid som passar utmärkt
som höstlunch. Självklart passar gratängen också utmärkt
till en fläskytterfilé eller en helgrillad kyckling.
4 portioner
700 g ugnspotatis, ca 8
potatisar
300 g
palsternacka, 3-4 st
1 gul lök
2 dl grädde
3 dl mjölk
1 vitlöksklyfta,
finhackad
Salt och
peppar
2 dl riven ost
Äpple- och
grönkålssallad
3 stora nävar
grönkål
2 äpplen
1
schalottenlök
2 msk
olivolja
1 msk
äppelcidervinäger
Salt och
peppar
Palsternack- och potatisgratäng: Skala och skiva potatis, palsternacka
och lök tunt. Värm ugnen till 175 grader. Koka upp grädde, mjölk,
vitlök, salt och peppar. Lägg i potatis och palsternacka, koka upp
och koka sedan på svag värme ca 5 minuter. Rör då och då försiktigt
i kastrullen så det inte bränner fast i botten. Smörj en ugnsfast
form med smör. Slå allt i formen, strö över riven ost och grädda
färdigt gratängen i ugnen 30-40 minuter.
Äpple- och
grönkålssallad: Dela grönkålsbladen i grova bitar och lägg dem
i en bunke. Salta och tillsätt 1 msk olivolja, massera grönkålen
tills den mjuknar något, låt ligga kvar i bunken. Skär äpplet i
tunna skivor, skala och hacka schalottenlöken. Blanda grönkål,
äpple, schalottenlök med resten av olivoljan, vinäger, salt och
peppar. Toppa gratängen med salladen och servera
genast.
|