https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/1eeee077-ebeb-4cbc-b095-48158aeda63e.png

 

Nyhetsbrev vecka 42, oktober 2020

 

Än är det inte höstlov men hösten gör sig definitivt påmind utomhus. Krispiga dagar med skiftande löv och kyla i luften. I veckans nyhetsbrev tipsar vi om andra produkter än just pumpor inför Halloween och orange känns som en passande färg i veckans tema. Trevlig läsning!

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/_compresseds/c1041d5e-1209-42ba-a5b2-5ec3309b8f39.jpg

Orange paprika
Denna paprika är speciellt kul att duka med under Halloween. Skär upp olika grönsaksstavar och servera i paprikorna, blir garanterat barnens favorit!

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/2d14a8b4-5f42-49d6-b865-3b0bacdaaf11.jpg


Persimon
Persimon har nu helt tagit över efter sharon. Klyfta upp och ställ fram eller ta en tugga precis som ett äpple!
 

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/_compresseds/c8d22707-6a85-4a8e-9e46-2edc77218c48.jpg


Meloner
Har ni tänkt på att meloner och pumpor är ganska lika? En melon går ju minst lika bra att karva ur och använda som exempelvis lykta. 
 

 

 

Chef's Cut

 

Hösten är här med full kraft, så vad sägs om en godare vardag? Vi tror att många är sugna på det och kan hjälpa till med vår serie Chef’s Cut. Det är grönsaker och sallader av högsta kvalitet, skurna och förberedda så att man lätt kan lyckas med härliga måltider. Här finns allt från spröda småblad till fräscha salladsblandningar. Med fokus på smak och fina råvaror sätter vi ihop våra blandningar och vi tipsar också om vad de olika produkterna passar till.

Chef’s Cut är en serie som länge uppskattats av restauranger och andra professionella kök, men även hemmakockarna vill ju laga grönt och gott på ett smidigt sätt! Därför har vi lagt till ett sortiment för detaljhandeln.

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/d5222107-8339-4156-b19d-902393f825c7.jpg

 

 

 

 

Citrus och druvor

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/68682273-d99f-4cc0-9bab-fe23efda2457.jpg

 

Generellt ser vi samma tendenser som tidigare med globalt och väldigt stark efterfrågan av citrus. Säsongen i både Spanien och Marocko ser volymmässigt bättre ut än förgående säsong.
 
Småcitrus
Vi är mitt i ”peaken” av Satsumas-säsongen. Två till tre veckor med goda mängder återstår och det är oftast nu de är som godast. Okitzu och Owari  är de dominerande sorterna.
 
Clementin
De första clementinsorterna, Marisol och Arrufatima, har ankommit. Även liknande varianter som Clemenpons och Loretina finns.
Andra välfärgade sorter som också är igång är Oronules och Clemensoon, väldigt juicerika och goda sorter. Den mest odlade, och mycket uppskattade sorten, Clemenules och Orogrande drar igång i november och dominerar fram till jul.
 
Apelsin
De sista mängderna från Sydarfrika av sorterna Valencia, Midnight och Delta finns de kommande två veckorna sen är det Spanien som är i uppstarten för att ta över säsongen. Packerierna i Spanien startar även så smått med sorten Navelinas nästa vecka. De kommer då från Sevilla-området men även från områden söder om Valencia. Mängderna kommer sedan snabbt öka och efter Navelinas kommer Navels.

Grape
Efterfrågan är stor och tillgången är än så länge knapp. Den röda grapen, Sunrise, är vårt huvudalternativ framöver.
 
Pomelo
Den kinesiska säsongen är i gång. Det finns både Honungs pomelo och röd pomelo att tillgå.
 
Druvor
Den europeiska säsongen fortsätter ett tag till men volymerna minskar och osäkerheten kring väder och kvalitet öppnar för översjödruvor.
 
Gröna
De grekiska sorterna Thomson går mot sitt slut men vi har fortsatt fina Autumn Crisp och Autumn King från Italien. De första brasilianska druvorna förväntas ankomma vecka 45 eller vecka 46. Den sydafrikanska säsongen är cirka 10 dagar sen i år och startar runt vecka 49.
 
Röda  
Den milda hösten har skapat en del bekymmer i druvfälten med att få färg på de röda druvorna. Odlarna får gå genom fälten flertalet gånger för att skörda de druvor med färg enligt våra krav. Vi hoppas på en säsong som sträcker sig fram till vecka 48 men väder och vind kommande veckor är avgörande. Braslien, Peru och Sydafrika står i startgroparna för att ta efter när säsongen från Europa är över.
 
Ekologiska druvor 
Druvorna från Europa går mot sitt slut. Vi kommer att få ett glapp till vecka 52 när de första ankomsterna med båt från Sydafrika kommer.
Historiskt har det gått att flygfrakta druvor tidigare men det är inte aktuellt i dessa tider.

 

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/ab478c40-d066-4f71-9cfc-5bd6b2975200.png

 

Steglinge Gård utanför Höganäs i Skåne lanserar nu förkokta (färdigkokta) potatisar för detaljhandeln. Produkter har varit uppskattade och används mycket i restauranger och storkök, vilket garantera en jämn kvalitet och god smak. Samtliga produkter är SMAK-märkta. Vi vet att konsumenten uppskattar genvägar både i vardagen och till helgen för att kunna äta gott. Därför har vi sett behovet att erbjuda våra potatisprodukter till konsumenten.

I sortimentet finns tre uppskattade färdigkokta produkter med säljstart under hösten 2020: Mospotatis, Delikatesspotatis och Ugnspotatis.

 

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/cd28ebdb-cda2-43fd-af7d-5d54509ef0f4.jpg


Snabbstatus: Kvitten
Denna frukt liknar ett äpple men har ett fastare fruktkött. Det vanligaste är att koka den och göra marmelad, gelé eller chutney. Testa själv vad som är godast!

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/bdb3ef0e-815b-4553-87a9-22f493b240aa.jpg


Snabbstatus: Stenfrukt
Säsongen i södra hemisfären är på väg att starta upp. Aprikoser och nektariner beräknas komma in runt vecka 50.

 

 

Kålrotspommes med yoghurtdipp

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/_compresseds/e903c296-64e2-4039-959c-f8422a621ef6.jpg

 

Kålrot går att användas till så mycket mer än rotmos, här är det pommes som görs i ugnen. För att det ska bli jämt tillagade är det viktigt att de inte ligger på varandra.  

 

4 portioner  

1 kålrot  

2 msk potatismjöl  

2 msk olivolja  

1-2 tsk salt  

1 tsk paprikapulver gärna rökt 

 

Yoghurtdipp  

1 1/2 msk tahini  

1 1/2 dl yoghurt  

2 msk finhackad persilja  

1/2 tsk salt  

1 tsk citronsaft 
 

2 baby gem 
 

Värm ugnen till 225grader. Skala och skär kålroten i 1 cm tjocka stavar. Vänd runt kålrotsstavarna i potatismjölet i en stor skål. Ringla därefter över olivoljan och vänd runt igen. Krydda med paprikapulver och salt blandas väl. Placera ut stavarna i rader på en bakplåtspappersklädd plåt. Ställ in i ugnen, efter 15 min vänd dem med en tång eller gaffel. Sätt in plåten i ytterligare 15 min, eller tills stavarna är helt mjuka. 

  

Blanda ihop alla ingredienser tillyoghurtdippen. Smaka av med salt och citronsaft 

 

Servera kålrotspommes direkt från ugnen med dippen och salladsbladen. Kryddiga korvar passar utmärkt till dessa kålrötter.  

 

 

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/bc0d4e1f-493c-4be2-891b-4f31269c144a.png

 

* Kostministeriet är ett initiativ från Total Produce Nordic. Kostministeriet vill med humor och värme få svenska folket att äta mer frukt och grönsaker. 

 

 

Ni hänger väl med?