Orange paprika
Denna paprika är speciellt kul att duka med under Halloween. Skär
upp olika grönsaksstavar och servera i paprikorna, blir garanterat
barnens favorit!
|
|
|
Persimon
Persimon har nu helt tagit över efter sharon. Klyfta upp och ställ fram eller ta en
tugga precis som ett äpple!
|
|
|
Meloner
Har ni tänkt på att meloner och pumpor är ganska lika? En melon går
ju minst lika bra att karva ur och använda som exempelvis
lykta.
|
|
|
Hösten är här med full kraft, så vad sägs om en godare
vardag? Vi tror att många är sugna på det och kan hjälpa till med vår
serie Chef’s Cut.
Det är grönsaker och sallader av högsta kvalitet, skurna och
förberedda så att man lätt kan lyckas med härliga måltider. Här finns
allt från spröda småblad till fräscha salladsblandningar. Med fokus
på smak och fina råvaror sätter vi ihop våra blandningar och vi
tipsar också om vad de olika produkterna passar till.
Chef’s Cut är en
serie som länge uppskattats av restauranger och andra professionella
kök, men även hemmakockarna vill ju laga grönt och gott på ett
smidigt sätt! Därför har vi lagt till ett sortiment för
detaljhandeln.
|

|
|
Generellt ser vi samma tendenser som tidigare med
globalt och väldigt stark efterfrågan av citrus. Säsongen
i både Spanien och Marocko ser volymmässigt bättre ut än förgående
säsong.
Småcitrus
Vi är mitt i ”peaken” av
Satsumas-säsongen. Två till tre veckor med goda mängder
återstår och det är oftast nu de är som godast. Okitzu
och Owari är de dominerande sorterna.
Clementin
De första clementinsorterna, Marisol
och Arrufatima, har ankommit. Även
liknande varianter som Clemenpons och Loretina finns.
Andra välfärgade sorter som också är
igång är Oronules och Clemensoon, väldigt juicerika och goda
sorter. Den mest odlade, och mycket uppskattade sorten, Clemenules och Orogrande drar
igång i november och dominerar fram till jul.
Apelsin
De sista mängderna från Sydarfrika av
sorterna Valencia, Midnight och Delta
finns de kommande två veckorna sen är det Spanien som är i
uppstarten för att ta över säsongen. Packerierna i Spanien startar
även så smått med sorten Navelinas nästa
vecka. De kommer då från Sevilla-området men även
från områden söder om Valencia. Mängderna kommer sedan
snabbt öka och efter Navelinas kommer
Navels.
Grape
Efterfrågan är stor och tillgången är än så länge knapp. Den röda grapen, Sunrise, är
vårt huvudalternativ framöver.
Pomelo
Den kinesiska säsongen är i gång. Det finns både Honungs pomelo och
röd pomelo att tillgå.
Druvor
Den europeiska säsongen fortsätter ett tag till men volymerna
minskar och osäkerheten kring väder och kvalitet öppnar för översjödruvor.
Gröna
De grekiska sorterna Thomson går mot sitt slut men vi har fortsatt
fina Autumn Crisp och Autumn
King från Italien. De första brasilianska druvorna förväntas ankomma vecka
45 eller vecka 46. Den sydafrikanska säsongen är cirka 10 dagar
sen i år och startar runt vecka 49.
Röda
Den milda hösten har skapat en del bekymmer i druvfälten med att få
färg på de röda druvorna. Odlarna får gå genom fälten flertalet
gånger för att skörda de druvor med färg enligt våra krav. Vi
hoppas på en säsong som sträcker sig fram till vecka 48 men
väder och vind kommande veckor är avgörande. Braslien,
Peru och Sydafrika står i startgroparna för att ta efter när
säsongen från Europa är över.
Ekologiska
druvor
Druvorna från Europa går mot sitt slut. Vi kommer att få ett glapp
till vecka 52 när de första ankomsterna med båt från Sydafrika
kommer.
Historiskt har det gått att flygfrakta
druvor tidigare men det är inte aktuellt i dessa tider.
|
|
|
Steglinge Gård utanför Höganäs i Skåne
lanserar nu förkokta (färdigkokta) potatisar för detaljhandeln.
Produkter har varit uppskattade och används mycket i restauranger
och storkök, vilket garantera en jämn kvalitet och god smak.
Samtliga produkter är SMAK-märkta. Vi vet att konsumenten
uppskattar genvägar både i vardagen och till helgen för att kunna
äta gott. Därför har vi sett behovet att erbjuda våra
potatisprodukter till konsumenten.
I sortimentet finns tre uppskattade färdigkokta produkter med
säljstart under hösten 2020: Mospotatis,
Delikatesspotatis och Ugnspotatis.
|
|
|
Snabbstatus:
Kvitten
Denna frukt liknar ett äpple men har ett fastare fruktkött. Det
vanligaste är att koka den och göra marmelad, gelé eller chutney.
Testa själv vad som är godast!
|
|
|
Snabbstatus: Stenfrukt
Säsongen i södra hemisfären är på väg att starta upp. Aprikoser och
nektariner beräknas komma in runt vecka 50.
|
|
|
Kålrotspommes med yoghurtdipp
|
|
|
Kålrot går att användas till så mycket mer än rotmos,
här är det pommes som görs i ugnen. För att det ska bli jämt
tillagade är det viktigt att de inte ligger på
varandra.
4 portioner
1 kålrot
2 msk potatismjöl
2 msk olivolja
1-2 tsk salt
1 tsk paprikapulver gärna rökt
Yoghurtdipp
1 1/2 msk tahini
1 1/2 dl yoghurt
2 msk finhackad persilja
1/2 tsk salt
1 tsk citronsaft
2 baby gem
Värm ugnen till 225grader. Skala och skär kålroten i
1 cm tjocka stavar. Vänd runt kålrotsstavarna i potatismjölet i en
stor skål. Ringla därefter över olivoljan och vänd runt igen.
Krydda med paprikapulver och salt blandas väl. Placera ut stavarna
i rader på en bakplåtspappersklädd plåt. Ställ in i ugnen, efter 15
min vänd dem med en tång eller gaffel. Sätt in plåten i ytterligare
15 min, eller tills stavarna är helt mjuka.
Blanda ihop alla ingredienser tillyoghurtdippen.
Smaka av med salt och citronsaft
Servera kålrotspommes direkt från ugnen med dippen
och salladsbladen. Kryddiga korvar passar utmärkt till dessa
kålrötter.
|
|
|
* Kostministeriet är ett
initiativ från Total Produce Nordic.
Kostministeriet vill med humor och värme få svenska folket att äta
mer frukt och grönsaker.
|
|
|
|
|
|