https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/e8ec2432-162a-47a1-a412-4d080bd3a29e.png

 

Nyhetsbrev vecka 48, november 2020

 

Tro det eller ej, första advent är här!
På söndag är det första advent och julkänslan börjar krypa allt närmre. Lyft produkter i säsong och gärna lokalt odlade. Och gissa vad som händer den 30 november? Rätt! Kåldolmens dag såklart! Läge att frossa i kål, gärna flera olika sorter. Trevlig läsning!

 

Njut av härliga säsongssmaker!

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/59d731a2-3bf7-4fed-8b64-a59065a67722.jpg

Hösten har flugit iväg, på söndag är det redan första advent. Varför inte fira detta med lite härliga varor i säsong? Kålrot, rödbetor, morötter, palsternacka, gul och röd lök, grönkål, spetskål, brysselkål (kolla recept i slutet av nyhetsbrevet), clementiner, apelsin, persimon, svenska äpplen och svenska päron är alla produkter som passar bra att lyfta fram.

 

 

Svenskt äpple: Cox Orange

 

Cox Orange är ett medelstort äpple med plattrund form. Skalet är svagt glansigt med grundfärg som går från grön till guldgul med täckfärg från mattröd till djupare röd i fin marmorering. Äpplet kan också ha inslag av en gråbrun rostton. Fruktköttet är gult och saftigt. På nyskördade äpplen är det fast och under lagring mjuknar det något.

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/9aac1da6-7284-4f9d-9d14-b187fc1da644.png

Cox Orange är ett av våra mest älskade svenska äpplen. Den goda smaken gör frukterna utmärkta att äta precis som de är. Snittytan blir heller inte brun särskilt fort så klyftorna håller sig fina. Cox Orange är även ett uppskattat bak- och dessertäpple som passar i allt från klassiska pajer till stekta äppelskivor med kanel och calvados.

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/a8ec6aa9-6914-44b1-887b-53cca0d3e097.jpg

 

 

 

 

 

Premiär för de första stenfrukterna från Sydafrika

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/8e887fe3-d349-4f9d-baf2-c20763707ba4.jpg

 

Kvalitet och smak ser riktigt bra ut, vi har en fin säsong framför oss när det gäller stenfrukter från Sydafrika! De första frukterna packas just nu för oss, vilket är något senare än ett normalt år. Under vecka 50 hoppas vi att de första leveranserna kommer hit, och vi räknar med att kunna leverera ut till butikerna i slutet av den veckan eller i början av vecka 51.
Det är följande produkter som är på ingång:

  • Aprikoser 10 x 350 g TOP
  • Nektariner 10 x 500 g TOP
  • Plommon röda 10 x 500 g TOP

 

 

Chef's Cut-lanseringen är komplett

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/video_thumbnails_new/78b6d67c8c3c5c3e43bcc3f13595e9a2.png

Godare, grönare mat varje dag! Alla produkter i serien Chef’s Cut finns nu ute. Våra fräscha småblad och sallader har fått sällskap av krispiga rotfrukter och kålmixar, som vi tror att vi kan göra allra mest skillnad för er i butiken. Sortimentet består framförallt av förädlade svenska rotfrukter och kål, som skurits i olika snitt, sköljts och blandats till härliga smaker, färger och texturer. På påsarna skickar vi med massa goda tips och serveringsförslag. Chef’s Cut är en schysst matkompis som gör varje dag lite smidigare. Kolla in vår nya film så får du se!

 

 

 

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/36b94597-3ea8-49d2-aa4d-71e4882173ad.jpg

Nötter & Dadlar
Valnötter, hasselnötter och dadlar hör julen till. Glöm inte bort att beställa hem och fylla på exponeringen redan inför första advent. 

 

(Pssst! Det är också hög tid att börja finplanera avdelningen inför jul och nyår! Vi närmar oss med stormsteg och med noggrann planering kommer det funka galant).

 

 

Dags att se över citrussortimentet

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/a98ef5a4-95a8-42ba-bcae-1fd8b1101893.jpg

 

Se till att citrusfrukterna möter kunden, se över sortimentet så att storsäljarna har rejält med plats – apelsin i lösvikt och 1 kg, clementiner i såväl lösvik som nät och korg (säljs under vårt vårt premiumvarumärke Senses).
Övriga citrusfrukter ska också ha sin plats så glöm inte citron, lime, grapefrukt och pomelo.

 

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/6988c767-9ac5-4bea-95bb-36664776c660.jpg

Årets första blodapelsiner
Mer citrus! Årets första blodapelsiner kommer in till veckan. Sorten heter Moro och även om de fortfarande är lite blonda inuti och inte fått sin genomröda färg än, så är det många som vill prova.

 

 

Brysselkålssallad med apelsinvinägrett

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/89db4598-b4c2-4930-8ff1-80c998285eab.jpg

Ingredienser: 
500 g brysselkål (1 nät)
2 apelsiner
2 äpplen
1 dl picklad rödlök
Persilja, finskuren
Salt och peppar

Apelsinvinägrett:
1 – 1 1/2 dl apelsinjuice
Ca 1 msk äppelcidervinäger
1 msk grovkornig senap
2 tsk honung
Ca 1/2 dl rapsolja
Salt och peppar

 

Gör så här: 
Ansa brysselkålen och skiva den tunt. Skär ut apelsinklyftor (filéea) och lägg på brysselkålen. Se till att ta tillvara på all saft från apelsinerna i en burk. Skär äpplena i mindre bitar och lägg på salladen, fortsätt med picklad rödlök och persilja. Salta och peppra.

Apelsinvinägrett: Apelsinsaften från apelsinerna som du fileat är grunden. Smaka upp den med äppelcidervinäger, grovkornig senap, honung, rapsolja, salt och peppar. Beroende på hur mycket apelsinsaft du fått ut får du reglera de andra ingredienserna. Snåla inte med salt och peppar.

Ringla apelsinvinägretten över salladen och servera!

 

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/c1a8f3b2-24cf-49fc-9628-3bf52991c5d7.png

 

* Kostministeriet är ett initiativ från Total Produce Nordic. Kostministeriet vill med humor och värme få svenska folket att äta mer frukt och grönsaker. 

 

 

Ni hänger väl med?

 

small_fb   small_insta   Snapchat-675963582   small_youtube2   small_www   small_weborder