Härliga
säsongssmaker just nu!
|
|
|

|
De artiklar som vi har i
säsong och som är perfekta att exponera med är:
Apelsiner, clementiner, grape, granatäpple,
citron, svenska äpplen, grönkål, brysselkål, vitkål, lök, potatis,
morötter, och kålrötter.
Tänk även på att vi har många citrusfrukter i grab
& go förpackningar. Ett snabbt, enkelt och framförallt säkert
sätt för kunden att plocka i butik!
|
|
Premiär
för litchi från Madagaskar!
Litchins fruktkött är fast, vitaktigt och mycket saftigt. Tänk på
att mitt i frukten finns en brun kärna, stor som en mandel och den
ska man inte äta!
|
|
|
God Jul
äpple
En rolig detalj till vinterns högtider. Passa på och beställ
hem innan julafton!
|
|
|
Brysselkål
Svensk brysselkål finns i viss utsträckning från augusti till
mitten av december. Det är en kyltålig kålsort
som klarar den första frosten utan några större problem.
Förra året besökte vi en odling i Skåne och fick, trots minusgrader
och frost, se gröna fält fullt med brysselkål. Visste ni exempelvis
att brysselkål växer på en stock?
|
|
|
Grönkål
En annan tålig kålsort är grönkålen.
Sorten skördas från augusti till april och är väldigt tålig mot
både frost och snö. Förra året besökte vi en odling mellan Hovs
hallar och Torekov en dag i december och fick även här se ett stort
grönt fält trots minusgrader och frost.
Grönkålen blir mer populär varje år som går. Enligt odlaren
skördade de endast grönkål till jul för några år sedan. Nu skördar
de oftare då grönkålen tagit plats på både salladsbord och
maträtter oavsett årstid.
|
|
|
|
Chef's Cut
utmanar grönsaksbranschen
|
|
|
|

|
Med hållbarare
förpackningar och SRS-returbackar utmanar Chef´s
Cut grönsaksbranschen!
Sedan starten för 10 år sedan har Chef´s Cut alltid haft stort fokus på hållbarhet genom
hela produktionskedjan av förädlade grönsaker. Nu ställs det
ytterligare krav på att förpackningar och emballage ska vara
cirkulära vilket är en självklarhet för oss, berättar Thomas
Eriksson, Chef´s Cut
affärsområdeschef på Total Produce Nordic.
För att förbättra återvinningen av platsfilm och påsar krävs mindre
tryck och ljusare färger på förpackningarna. Därför byter Chef´s Cut ut samtliga
påsar och går från svart till vitt tryck, samtidigt passar man på att
uppdatera designen. Bytet sker under vintern 2020/2021 och ligger
helt i linje med Totalt Produce Nordics
hållbarhetsarbete E-plan.
En annan stor förbättring är att SRS-returbackar har ersatt
pappkartongerna i transporten. Det förenklar hanteringen och minskar
matsvinn då returbackarna är stabila och skyddar bättre mot stötskador
och kross.
– Att använda returbackar innebär ett minskat koldioxidutsläpp med
hela 74 procent om man jämför med engångsemballage som en
pappkartong. Returbacken kan användas ca 150 gånger och har en
livslängd på 15 år. Därför är vi stolta och glada över att vara först
med detta inom foodservice, säger Thomas
Eriksson.
|
|
Pssst...
I nästa nyhetsbrev kommer vi skicka med exponeringstips inför nyår
och även publicera exponeringsfilm. Håll utkik!
|
|
|
Fylld pumpa med svamp och
grönkål
|
|
|
Fylld butternutpumpa med svamp och grönkål,
en rätt som överraskar med dess matiga kombination av lätt sötma
och len sälta.
Ingredienser
Butternutpumpa
200 g champinjoner eller
liknande
200 g grönkål
2 vitlöksklyftor
¼ bunt salvia
1 handfull
bladpersilja
½ dl olivolja
Skal och saft från 1
ekologisk citron
Salt & peppar
Parmesanost till topping
Gör så
här:
Halvera pumpan. Skrapa ur
kärnorna och gnid in pumpan med salt, peppar och olivolja.
Baka i ugn en på 200 grader i 30 minuter
Rensa champinjonerna och skölj grönkålen noggrant. Skala
vitlöken.
Riv grönkålsbladen i mindre bitar och hacka stjälkarna, salvia
och vitlök i tunna skivor.
Stek svampen i 2 msk av oljan i en minut och tillsätt grönkål,
vitlök, salvia och persilja. Stek lätt och smaksätt med salt och
peppar.
Ta stekpannan från spisen och vänd ner resten av olja,
citronskal och citronsaft.
Lägg fyllningen i pumphalvorna och toppa med riven
parmesanost.
Baka i ugnen på 200°C i ytterligare ca 15
min.
|
|
|
* Kostministeriet
är ett initiativ från Total Produce
Nordic. Kostministeriet vill med humor och värme få svenska folket
att äta mer frukt och grönsaker.
|
|
|
|
|
|