https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/2de0b2ca-a491-44b8-a195-932ea84475ee.png

 

Nyhetsbrev vecka 50,  december 2020

 

Vi är snart i mitten av december och julen hägrar runt hörnet. Ett av det största fokuset under den här perioden är såklart mat och i den här veckans nyhetsbrev kommer både info om vilka produkter som smakar bäst just nu och även receptidéer till ett grönare julbord. Trevlig läsning!

 

Härliga säsongssmaker just nu!

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/0343083b-f146-498e-9199-fc46bcba8bf2.jpg

De artiklar som vi har i säsong och som är perfekta att exponera med är:
Apelsiner, clementiner, grape, granatäpple, citron, svenska äpplen, grönkål, brysselkål, vitkål, lök, potatis, morötter, och kålrötter.

Tänk även på att vi har många citrusfrukter i grab & go förpackningar. Ett snabbt, enkelt och framförallt säkert sätt för kunden att plocka i butik! 

 

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/938baad0-5093-4728-b8cf-0c35b569f204.jpg


Premiär för litchi från Madagaskar!
Litchins fruktkött är fast, vitaktigt och mycket saftigt. Tänk på att mitt i frukten finns en brun kärna, stor som en mandel och den ska man inte äta!
 

 

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/27ecd7d0-a1e6-4112-ab76-2c9c88d27072.png

 

God Jul äpple
En rolig detalj till vinterns högtider. Passa på och beställ hem innan julafton!

 

 

Brysselkål och grönkål

 

Brysselkål
Svensk brysselkål finns i viss utsträckning från augusti till mitten av december. Det är en kyltålig kålsort som klarar den första frosten utan några större problem.

Förra året besökte vi en odling i Skåne och fick, trots minusgrader och frost, se gröna fält fullt med brysselkål. Visste ni exempelvis att brysselkål växer på en stock?

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/1a609621-9942-466e-9655-ca9a9b1274f8.jpg

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/_compresseds/348e11d3-6a32-4429-9d89-287cd49f652f.jpg

 

Grönkål
En annan tålig kålsort är grönkålen. Sorten skördas från augusti till april och är väldigt tålig mot både frost och snö. Förra året besökte vi en odling mellan Hovs hallar och Torekov en dag i december och fick även här se ett stort grönt fält trots minusgrader och frost. 

Grönkålen blir mer populär varje år som går. Enligt odlaren skördade de endast grönkål till jul för några år sedan. Nu skördar de oftare då grönkålen tagit plats på både salladsbord och maträtter oavsett årstid. 

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/_compresseds/20b552cc-b205-4088-bb91-a2b658c4a2c4.jpg

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/_compresseds/797496f3-9cf5-429b-91ef-d5396b05efbb.jpg

 

 

Chef's Cut utmanar grönsaksbranschen

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/_compresseds/8b22e305-0f73-4e61-9980-6d99f836702e.jpg

Med hållbarare förpackningar och SRS-returbackar utmanar Chef´s Cut grönsaksbranschen!

Sedan starten för 10 år sedan har Chef´s Cut alltid haft stort fokus på hållbarhet genom hela produktionskedjan av förädlade grönsaker. Nu ställs det ytterligare krav på att förpackningar och emballage ska vara cirkulära vilket är en självklarhet för oss, berättar Thomas Eriksson, Chef´s Cut affärsområdeschef på Total Produce Nordic.

För att förbättra återvinningen av platsfilm och påsar krävs mindre tryck och ljusare färger på förpackningarna. Därför byter Chef´s Cut ut samtliga påsar och går från svart till vitt tryck, samtidigt passar man på att uppdatera designen. Bytet sker under vintern 2020/2021 och ligger helt i linje med Totalt Produce Nordics hållbarhetsarbete E-plan.

En annan stor förbättring är att SRS-returbackar har ersatt pappkartongerna i transporten. Det förenklar hanteringen och minskar matsvinn då returbackarna är stabila och skyddar bättre mot stötskador och kross.
– Att använda returbackar innebär ett minskat koldioxidutsläpp med hela 74 procent om man jämför med engångsemballage som en pappkartong. Returbacken kan användas ca 150 gånger och har en livslängd på 15 år. Därför är vi stolta och glada över att vara först med detta inom foodservice, säger Thomas Eriksson.

 

 

 

 

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/8eb7e39a-757d-4a42-988a-6adc2cbf7c2f.jpg


Pssst...
I nästa nyhetsbrev kommer vi skicka med exponeringstips inför nyår och även publicera exponeringsfilm. Håll utkik!

 

 

Fylld pumpa med svamp och grönkål 

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/_compresseds/cc4a6737-d831-4d2a-aae1-673bce0c65d7.jpg

 

Fylld butternutpumpa med svamp och grönkål, en rätt som överraskar med dess matiga kombination av lätt sötma och len sälta. 

Ingredienser

Butternutpumpa 

200 g champinjoner eller liknande 

200 g grönkål 

2 vitlöksklyftor 

¼ bunt salvia 

1 handfull bladpersilja 

½ dl olivolja 

Skal och saft från 1 ekologisk citron 

Salt & peppar 

Parmesanost till topping 


Gör så här: 

Halvera pumpan. Skrapa ur kärnorna och gnid in pumpan med salt, peppar och olivolja. 
Baka i ugn en på 200 grader i 30 minuter 
Rensa champinjonerna och skölj grönkålen noggrant. Skala vitlöken.  
Riv grönkålsbladen i mindre bitar och hacka stjälkarna, salvia och vitlök i tunna skivor. 
Stek svampen i 2 msk av oljan i en minut och tillsätt grönkål, vitlök, salvia och persilja. Stek lätt och smaksätt med salt och peppar.  
Ta stekpannan från spisen och vänd ner resten av olja, citronskal och citronsaft.   
Lägg fyllningen i pumphalvorna och toppa med riven parmesanost.  
Baka i ugnen på 200°C i ytterligare ca 15 min.  

 

 

https://mcusercontent.com/c7e515c384a32338fa463e29f/images/31ee4f34-263d-40f8-a363-678a9991031a.png

 

* Kostministeriet är ett initiativ från Total Produce Nordic. Kostministeriet vill med humor och värme få svenska folket att äta mer frukt och grönsaker. 

 

 

Ni hänger väl med?

 

small_fb   small_insta   Snapchat-675963582   small_youtube2   small_www   small_weborder